Erzsébet-tábor

2022. 06.26-07.01.

KÉSZÜLJÜNK AZ ERZSÉBET-TÁBORBA!

Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

A  2021/22-es tanév nyári szünetében iskolánkból  109 tanulóval  együtt tudunk táborozni  az  Erzsébet-táborban Zánkán. 2019-ben már voltunk  egy 130   fős , 2021-ben 83 fős csoporttal Olyan fantasztikus élmény volt  számukra, hogy  ezen a nyáron  is  közülük többen  ismét eljönnek, ki nem hagynák a lehetőséget. 

Sokan viszont most jönnek először táborba, egy nagy  kalandra az ismeretlenbe.  Ez romantikusan hangzik, de azért  fel  kell készülni arra, mi vár ott ránk, hogyan kell viselkedni,  mit vigyünk magunkkal, stb.  Ez a rövid ismertető ezért jött létre:

Az elvégzett átalakítások után a már felfejlesztett tábor terület és épületek várnak ránk Zánkán.

VONATTAL UTAZUNK!

Érkezés Hajdúnánásra.

2022 július 01-én 18.18 perckor Hajdúnánásra


Külön vonattal


NAGYON FONTOS,

hogy a gyerekek   azonosításához   érvényes fényképes igazolvánnyal rendelkezzenek és azt hozzák is el magukkal.
  (FÉNYMÁSOLATOT NEM FOGADNAK EL! )  Ez lehet  személyi igazolvány  vagy diákigazolvány.  Egyenkénti azonosítás ezzel történik a regisztrációnál, ezen adatokat szinkronizálják  a QR-kódos karkötőkkel, amit egész héten hordunk.

A még hiányzó  egészségügyi nyilatkozatokat a vasútállomáson az indulás előtt gyűjtjük össze!  A szülői nyilatkozat dátuma  június 23., 24., 25-e  lehet csak , mivel  a szülő 3 nappal az  indulás előtt nyilatkozik  a gyermek egészségi állapotáról.

Mit pakoljunk a bőrőndbe?

A lentebb található lista egy korábbi tábori ajánlás. Mivel a tábor ugyan az,  az ajánlás is.  Azért nézzük át alaposan.  A mostani időjárás előrejelzéseket figyelve talán az esősebb időre jobban kell készüljük.   Praktikusan 1 db hátizsák, amibe az úti csomagot hozzák és  a táborban a strandolás kellékei beleférnek majd.  Mindenképpen javasolt a  közepes méretű  gurulós táska, bőrönd  –  nagy segítség  a gyengébb fizikumú gyerekeknek, de az erősebbeknek is.   A vonattól felvihet bennünket a   Dottó kisvonat csomagostul a központig.  (Bár ez csak akkor történik meg ha szerencsénk van, hiszen egyszerre 1000 gyerek érkezik a vonattal, és mi sem férünk fel egyszerre a  Dottóra).)  A regisztrációs központtól viszont  még 200-tól 800 méter távolságig magunk szállítjuk a csomagjainkat, attól függően, hol kapjuk meg a szállásunkat. 


A tapasztalatunk : A csomagpakolásban igazából a nagyobb  lányoknak kell önmérsékletet tanúsítani. (Egy pólóval lehet már is kevesebbet tervezni, mert kapunk egyet. Volt aki egy hétig le sem vette, csak a pancsolásnál.) Nagy a késztetés   a divatbemutató tartására, a napi ötszöri átöltözésre.  Igazából a  tábori élményeken van a hangsúly ( a végére mindenki rájön). Ráadásul akkora bőröndöket hoztak a gyerekek, hogy két ember alig tudta felpakolni a vonatra.  Voltak fiúk, akik egy klottgatyában és az Erzsébet-táboros pólóban kihúzták volna  az egész hetet.  A kettő közötti egyensúlyt  javasoljuk!   

Ajánlás

Kattints az ajánlott kategóriákra és lenyílik !

Időjárás előrejelzés

Természetesen az időjárás változhat, érdemes  pár nappal előtte megnézni a frissebb előre jelzést. Ehhez igazítani a ruhakészletet.

Mit NE hozzanak a gyerekek:  

 Bicskát, kést ,  drága elektromos eszközöket (telefont, tabletet, laptopot), kényes ruházatot . Javasoljuk, hogy minden ruházatba írják bele a gyermek nevét, hogy elvesztés esetén könnyebben tudjuk visszajuttatni a tulajdonosnak.   Ha egyéni gyógyszere van, akkor azt kérjük az indulásnál a táborvezetőnek átadni, ő fog gondoskodni annak előírt szedéséről. Semmi egyéb gyógyszer hozatalára nincs szükség, az ügyeleten mindent megkapunk amire szükségünk lesz! 

TILOS bármiféle dohányterméket , elektromos cigarettát hozni és használni!
  Sajnos elég nagy a kísértés, és a divat  e-cigizés, de meg kell érteni,  ez egy gyermektábor,   Egyébként a tábor egész területén tilos a dohányzás. Amelyik táborozót rajtakapják, annak a házirend szerint   el kell hagynia a tábort, szülőket értesítik, hogy jöjjön a gyermekért.  Más  a házirendet súlyosan sértő magatartás mitt is előfordult már  hasonló távozás.  (Nem a mi altáborunkban.)

NOS  A TELEFONRÓL  és egyebekről  EJTSÜNK PÁR SZÓT:   

 Legyünk  megelőzőek! Tanulva az előző  táborozásokból is, ne hozzunk drága vagyon tárgyakat, nincs és nem lesz rá szükség: JBL hangszóró, legmenőbb, legújabb típusú mobilteló,  tablet, ékszerek  (nehéz lesz a Balatonban megtalálni),  túl sok költőpénz, ráadásul az asztalon kint hagyva .  A takarító szolgálatot bizonyára egy bevált cég  alkalmazottai végzik nagy felelősséggel a szobáinkban is,  de ne adjunk teret a kísértésnek. 
Iskolai géppel folyamatosan fényképezünk, tehát lesznek képek bőven a tábori élményekről. Persze az is érthető, hogy a telefon már olyan  kellék a gyerekek többségének, mint volt  a juhászbojtár oldalán a körmölőbicska.  Ha van a családban  lehetőség arra, hogy  egy kisebb értékű, de  működő, fényképezésre alkalmas  telefont hozzon  magával  a táborozó gyermek,  akkor ez átgondolandó, illetve javasolt. (A Balatonba  „véletlenül”   merült   Iphone   azonnal megadta magát,  örökre.) Tehát olyan készülékkel is ki lehet bírni a hetet, ami ha beázik, eltörik, elvész, akkor nem olyan nagy kár érte.

BIZTONSÁG

A tábor  egész területe be van kerítve, örző védő szolgálat 24 órában  (nem csak a kapuban és a kerítések mellett ) őrzi a területet és mindenki biztonságát. 
Hat altáborra  vannak elosztva a gyerekek.  Mindegyiket egy szin képvisel. ( Simléderes sapka, póló, hátizsák, kulacs,  és a levehetetlen karszalag ugyanazon szinnel  segíti, hogy ha  a tulajdonos véletlenül elcsámborogna, akkor tudják a segítők  ( TESÓ -k) azonnal hova tartozik, hová vigyék.  De véletlenül sem csámboroghatnak el, mert nagyon kötött  programok mellett folyamtosan le lesznek kötve.  A mi részünkről 10 gyerekre egy felnőtt kísérő jut, akik szinte összenőve közlekednek. A Balatonra  sem szökhet le senki, mert le van kerítve és csak biztonsági kapunk keresztül,  egyenként a digitális biztonsági karszalaggal lehet lefele és felfele közlekedni. Annyi embernek kell feljönni a nap végén, ahányan le mentek. Ezt a kaput is 24 órában felügyelik a biztonsági őrök.  
Este 7 órára el kell hagyjuk a  partot biztonsági okokból , a vacsora és az esti programok miatt is.  A vihar jelző rendszer  jól  működik. Az első figyelmeztető jelzésre a csónakokban felügyelő úszó mesterek mindenkit kitessékelnek „villámgyorsan” a  vízből a partra. 

A sárkányhajózásnál mindenki a saját méretére kapja  a mentő mellényt,  (Tavalyi ott létünk alatt egyetlen sárkányhajó sem borult fel,  senki sem esett bele a vízbe. Egyébként  a hajók elején és végén is  egy- egy úszó mester irányítja a folyamatokat.

Orvosi ügyelet 24 órás, saját kis kórháza van a zánkai tábornak. A  Bethesda Kórház orvosai látják el a feladatot.  Annyira ügyelnek a fertőzés veszély elkerülésére, hogy ha véletlenül egy csapatban felüti a fejét valami  hasmenés vagy bármilyen fertőzés, akkor  azt a csapatot azonnal haza küldik.   Ezért a táborhelyünkön tartalékolt ételekre  figyelünk,  szobákhoz tartozó hűtőszekrényeket ellenőrizzük, minden gyanús élelmiszert  eltávolítunk. Kérjük a szülőket beszéljék meg a gyermekeikkel, hogy ne spájzoljanak, naponta ötszöri étkezést kapunk.   Nagyon bőséges az ellátás , csak a nagyon válogatósok maradnak éhen.    A tapasztalatunk  az, hogy egy kiadós fürdőzés és a hosszú vissza  séta után  mindenki szeretne mihamarabb  enni,  és ilyenkor már minden jól tud esni. 

Szállás

Az eredeti Zánkai úttörő tábor  nyári és téli szállásai   lettek tavalyelőtt a járvány ideje alatt teljesen felújítva. 2, 3, 4, 5  és 6 fős szobákat  kapunk, a nyári szálláson 8 fős szobák is vannak.   Hogy melyik szálláshelyet kapjuk, ez ott dől el igazából. Mind a kettőnek meg van a varázsa. ( A térkép nagyításához kattints a képre!)

Szolgáltatások

Élelmiszerbolt, büfé az óriás ebédlő alatt van. Az 1000 Ft-os regisztrációs díjat tavaly visszakapták a gyerekek  helyben levásárolható  utalvány formájában. Ez jól is jött, mert  okosan csak az utolsó előtti napon kapták meg, mikor már megfogyatkoztak a költő pénzben.  Ugyanitt az árkádok  alatt vannak ajándék tárgyakat és bóvlikat   áruló standok.  Kifejezetten arra jók, hogy a gyermekeink megtanuljanak önkontrollt gyakorolni, pénzt beosztani. Kérjük a szülőket beszéljenek a gyermekekkel  a csábításnak, hogyan lehet, kell ellenállni.    Azt is fontos tudniuk, hogy a  Balaton partján vásárolt  dolgok  többször annyiba kerülnek, mint  Hajdúnánáson. Sajnos a tábor strandján lévő büfék, étkezdék   is felnőtt turisták pénztárcájához mérik a portékájukat, nem zavarja őket, hogy ez egy gyerektábor.   Fodrász, manikűrös nincs a környéken, erre nem kell költeni. A csokicső szolárium pedig a parton működik, ha épp nem felhős, viharos az ég és ingyenes.  

Ingyenes  szolgáltatás még a Dotto kisvonat, ami a partról a biztonsági kapuig visz és vissza . 

Napsütés

 30-50-es faktorú naptejet feltétlenül szükséges hozni. A Phantenol spray a leégés folyamatos kezelésére kiváló. Aki tud, a biztonság kedvéért hozzon. ( A saját készleteink  legutóbb egy nap alatt kifogytak). Nagy segítség lenne a fokozatos előnapozás mindenki számára, főleg a nagyon fehér bőrűek és a napfényre érzékenyebbek számára. Erzsébet-táboros  baseball sapkát mindenki kap.  Ezt célszerű sárkányhajózás,    fürdőzés egyéb napsütésben végzett program közben is viselni a napszúrás  elkerülése érdekében.

Szúnyog riasztót is hozhatnak a gyerekek, reméljük nem lesz rá szükség, elég jól gyérítik az állományt a Balatonnál.

Programok

A programok széles választéka vár ránk  az idén is.  Csak a táborozás előtt pár nappal nyílik meg a felület, ahol  lefoglalhatjuk a kötelező elemek mellett   a nekünk tetsző programokat   létszámmal, időponttal  és éles versenyben a többi táborvezetővel.
Tapasztalatunk alapján  a napi egy fürdőzés mellett  2 program elem  (max. 3,  a jellegétől függően),  a séta a helyszínek között, az étkezések  teljesen kitöltik a napot.  Igyekszünk hasonlóan színes programelemeket  választani, mint eddig.

Legutóbb  a következő volt a repertoár:
-Fergeteges nyitó és záró bulik ,  főtér-diszkó DJ Akárkivel  és 2000 táborozóval, sárkányhajózás, balatoni sétahajózás
– Öt nap alatt hatszor  pancsoltunk a Balatonban közkívánatra 
– Megkaptuk az óriás csúszdát ,  a kamikaze csúszdát és  a vízi exatlon pályát.
– Voltak csapatépítő játékok a parton animátorok vezetésével, lézerharc, kerékpározás
– Éjszakai  sikítós bátorságpróba  Marvel hősökkel
-Kalandpark
– Fiaink helyt álltak a strandfoci bajnokságon
-Íjászat, óriás trambulin, kézműves foglalkozás- emléktárgy készítéssel, csodák palotája interaktív  előadás
– Koncert sátor koncerttel,   és  táncház 
– Udvari játékokat nem kell hozni, helyben kölcsön kapunk labdákat, tollasütőket, stb

Zenés ébresztő reggel 7.00-kor  , reggeli torna ,  programok  , szigorúan takarodó 22.00-kor (kivétel az éjszakai bátorságpróba napja.  Az alvásra nagy szükség  lesz, mert  fizikailag kimerítő a fürdőzés, a  sok séta és a programok jó része.  Az éjszakai internetezés és játék a telefonnal ezért nem megengedett a tábor ideje alatt.  Erre külön figyelünk.

Az 3., 4.  és 5. osztályosok táborvezetője  Magyarné Kiss Mónika  a    06 70 4572423  telefon számon  ,
a 6. 7. és 8. osztályosok táborvezetője   Bíró Istvánné Julika néni  a  06 30 8945874  telefon számon elérhető lesz a tábor ideje alatt.


HONVÁGY:    Főleg a  kisebbeknél előfordul, hogy hiányzik a családja.   Leginkább akkor szokott ez fokozódni, ha   otthonról rendszeresen, akár naponta többször is  érdeklődnek, telefonon kapcsolatba lépnek  a gyermekükkel.   A ritkább kapcsolat felvétellel a szülő teret enged  az önállósodására, a világ felfedezésére, a közösségbe való tartozás megtapasztalására, saját határainak megismerésére.  Nagyobb élmény lesz  a tábor végén egyben elmesélni  a történteket. 

JAVASOLJUK MINDENKINEK A TÁBORI HÁZIREND TANULMÁNYOZÁSÁT

Találós kérdés: Melyik kép készült a balatonon?

body of water and green field under blue sky photo

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.