Erzsébet-tábor

IRÁNY A FONYÓDLIGETI ERZSÉBET TÁBOR!

Kedves Szülők, Táborozó Gyerekek!

Alább a 2023. július 30. és augusztus 4. közötti Erzsébet táborunk alapvető tudnivalói olvashatóak.

Kérjük mindenki alaposan olvassa át (még a harcedzett többszörös Erzsébet táborozóink is!), hiszen Fonyódliget az újdonság erejével fog hatni. Jurtasátras táborban eddig még nem aludtunk, szokatlan lesz, de biztos nem fog ki rajtunk. A Balaton ugyanaz, talán a mélysége lesz más, mint amit Zánkán megszoktuk.

Az elvégzett átalakítások után a már felfejlesztett táborterület és jurtasátrak várnak ránk Fonyódligeten (Nem a videóban látott épületek!).

NEM VONATTAL UTAZUNK, HANEM BUSSZAL!

ÉRKEZÉS

Indulás Hajdúnánásra.

2023. augusztus 04-én 9.00 perckor Hajdúnánásra


Külön busszal


NAGYON FONTOS,

hogy a gyerekek  az azonosításhoz   érvényes fényképes igazolvánnyal rendelkezzenek és azt hozzák is el magukkal.
  (FÉNYMÁSOLATOT NEM FOGADNAK EL! )  Ez lehet  személyi igazolvány  vagy diákigazolvány.  Egyenkénti azonosítás ezzel történik a regisztrációnál, ezen adatokat szinkronizálják  a QR-kódos karkötőkkel, amit egész héten hordunk.

A még hiányzó  egészségügyi nyilatkozatokat a az indulás előtt gyűjtjük össze!  A szülői nyilatkozat dátuma  július 27., 28., 29-e  lehet csak, mivel  a szülő 3 nappal az  indulás előtt nyilatkozik  a gyermek egészségi állapotáról.

Mit pakoljunk a bőröndbe?

A lentebb található lista egy korábbi tábori ajánlás. Mivel a tábor ugyan az, az ajánlás is.  Azért nézzük át alaposan.  A mostani időjárás-előrejelzéseket figyelve talán az esősebb időre jobban kell készüljük. Praktikusan 1 db hátizsák, amibe az úti csomagot hozzák és  a táborban a strandolás kellékei beleférnek majd.  Mindenképpen javasolt a  közepes méretű  gurulós táska, bőrönd  –  nagy segítség  a gyengébb fizikumú gyerekeknek, de az erősebbeknek is.  A regisztrációs központtól kb. 200-800 méter távolságig magunk szállítjuk a csomagjainkat, attól függően, hol kapjuk meg a szállásunkat. 


Tapasztalataink:

A csomag összeállításakor igazából a nagyobb  lányoknak kell önmérsékletet tanúsítani. (Egy pólóval lehet már is kevesebbet tervezni, mert kapunk egyet. Volt aki egy hétig le sem vette, csak a pancsolásnál.) Nagy a késztetés   a divatbemutató tartására, a napi ötszöri átöltözésre.  Igazából a  tábori élményeken van a hangsúly ( a végére mindenki rájön). Ráadásul akkora bőröndöket hoztak a gyerekek, hogy két ember kellett a pakolásához.  Voltak fiúk, akik egy fürdőnadrágban és az Erzsébet-táboros pólóban kihúzták volna  az egész hetet.  A kettő közötti egyensúlyt  javasoljuk!   

Ajánlás

Kattints az ajánlott kategóriákra és lenyílik !

Időjárás előrejelzés

Természetesen az időjárás változhat, érdemes  pár nappal előtte megnézni a frissebb előre jelzést. Ehhez igazítani a ruhakészletet.

Mit NE hozzanak a gyerekek:  

 Bicskát, kést,  drága elektromos eszközöket (telefont, tabletet, laptopot), kényes ruházatot . Javasoljuk, hogy minden ruházatba írják bele a gyermek nevét, hogy elvesztés esetén könnyebben tudjuk visszajuttatni a tulajdonosnak. Ha egyéni gyógyszere van, akkor azt kérjük az indulásnál a táborvezetőnek átadni, ő fog gondoskodni annak előírt szedéséről. Semmi egyéb gyógyszer hozatalára nincs szükség, az ügyeleten mindent megkapunk, amire szükségünk lesz! 

TILOS bármiféle dohányterméket , elektromos cigarettát hozni és használni!
Sajnos elég nagy a kísértés, és a divat  e-cigizés, de meg kell érteni,  ez egy gyermektábor,   Egyébként a tábor egész területén tilos a dohányzás. Amelyik táborozót rajtakapják, annak a házirend szerint el kell hagynia a tábort, szülőket értesítik, hogy jöjjön a gyermekért.  Más  a házirendet súlyosan sértő magatartás miatt is előfordult már  hasonló távozás.  (Nem a mi altáborunkban.)

NOS  A TELEFONRÓL  és egyebekről  EJTSÜNK PÁR SZÓT:   

 Legyünk  megelőzőek! Tanulva az előző  táborozásokból is, ne hozzunk drága vagyontárgyakat, nincs és nem lesz rá szükség: JBL hangszóró, legmenőbb, legújabb típusú mobilteló,  tablet, ékszerek  (nehéz lesz a Balatonban megtalálni),  túl sok költőpénz. A takarító szolgálatot bizonyára egy bevált cég  alkalmazottai végzik nagy felelősséggel a szobáinkban is,  de ne adjunk teret a kísértésnek. 
Iskolai géppel folyamatosan fényképezünk, tehát lesznek képek bőven a tábori élményekről. Persze az is érthető, hogy a telefon már olyan  kellék a gyerekek többségének, mint volt  a juhászbojtár oldalán a körmölőbicska.  Ha van a családban  lehetőség arra, hogy  egy kisebb értékű, de  működő, fényképezésre alkalmas  telefont hozzon  magával  a táborozó gyermek,  akkor ez átgondolandó, illetve javasolt. (A Balatonba  „véletlenül”   merült   Iphone   azonnal megadta magát,  örökre.) Tehát olyan készülékkel is ki lehet bírni a hetet, ami ha beázik, eltörik, elvész, akkor nem olyan nagy kár érte.

BIZTONSÁG

A tábor  egész területe be van kerítve, örző védő szolgálat 24 órában  (nem csak a kapuban és a kerítések mellett ) őrzi a területet és mindenki biztonságát. 
Öt altáborra  vannak elosztva a gyerekek.  Mindegyiket egy szín képvisel. ( Simléderes sapka, póló, hátizsák, kulacs,  és a levehetetlen karszalag ugyanazon színnel  segíti, hogy ha  a tulajdonos véletlenül elcsámborogna, akkor tudják a segítők  ( TESÓ-k) azonnal, hova tartozik, hová vigyék.  De véletlenül sem csámboroghatnak el, mert nagyon kötött  programok mellett folyamatosan le lesznek kötve.  A mi részünkről 10 gyerekre egy felnőtt kísérő jut, akik szinte összenőve közlekednek. A Balatonra  sem szökhet le senki, mert le van kerítve és csak biztonsági kapun keresztül,  egyenként a digitális biztonsági karszalaggal lehet lefele és felfele közlekedni. Annyi embernek kell feljönni a nap végén, ahányan lementek. Ezt a kaput is 24 órában felügyelik a biztonsági őrök.  
Este 7 órára el kell elhagyjuk a  partot biztonsági okokból , a vacsora és az esti programok miatt is.  A vihar jelző rendszer  jól  működik. Az első figyelmeztető jelzésre a csónakokban felügyelő úszómesterek mindenkit kitessékelnek „villámgyorsan” a  vízből a partra. 

A sárkányhajózásnál mindenki a saját méretére kapja  a mentő mellényt. (Tavalyi ott létünk alatt egyetlen sárkányhajó sem borult fel,  senki sem esett bele a vízbe. Egyébként  a hajók elején és végén is  egy- egy úszómester irányítja a folyamatokat.

Orvosi ügyelet 24 órás, saját kis kórháza van a fonyódligeti tábornak. A  Bethesda Kórház orvosai látják el a feladatot.  A fertőzésveszély megelőzése érdekében a táborhelyünkön tartalékolt ételekre  figyelünk,  a szálláshelyhez tartozó hűtőszekrényeket ellenőrizzük, minden gyanús élelmiszert  eltávolítunk. Kérjük a szülőket beszéljék meg a gyermekeikkel, hogy ne tartalékoljanak, naponta ötszöri étkezést kapunk. Nagyon bőséges az ellátás, csak a nagyon válogatósok maradnak éhen. A tapasztalatunk  az, hogy egy kiadós fürdőzés  után  mindenki szeretne mihamarabb  enni,  és ilyenkor már minden jól tud esni. 

Szállás

Az eredeti fonyódligeti tábort teljesen felújították, átépítették. 10 fős jurtasátrakban fogunk aludni. Hogy melyik tábori szálláshelyet kapjuk, ez a helyszínen dől el. ( A térkép nagyításához kattints a képre!)

Látszik a térképen is, hogy a Balaton partja igen közel van a szálláshelyekhez. Nem kell aggódni,mert önállóan senki nem mehet a partra, az el van kerítve és csak a digitális karkötőnk használatával mehetünk át a kapukon.

Szolgáltatások

Élelmiszerbolt, büfé az óriás ebédlő alatt van. Az 1000 Ft-os regisztrációs díjat tavaly visszakapták a gyerekek  helyben levásárolható  utalvány formájában. Ez jól is jött, mert  okosan csak az utolsó előtti napon kapták meg, mikor már megfogyatkoztak a költő pénzben. Azt is fontos tudniuk, hogy a  Balaton partján vásárolt  dolgok  többször annyiba kerülnek, mint  Hajdúnánáson.

Napsütés

 30-50-es faktorú naptejet feltétlenül szükséges hozni. A Phantenol spray a leégés folyamatos kezelésére kiváló. Aki tud, a biztonság kedvéért hozzon. ( A saját készleteink  legutóbb egy nap alatt kifogytak). Nagy segítség lenne a fokozatos előnapozás mindenki számára, főleg a nagyon fehér bőrűek és a napfényre érzékenyebbek számára. Erzsébet-táboros  baseball sapkát mindenki kap.  Ezt célszerű sárkányhajózás, fürdőzés egyéb napsütésben végzett program közben is viselni a napszúrás  elkerülése érdekében.

Szúnyogriasztót is hozhatnak a gyerekek, bár reméljük nem lesz rá szükség, elég jól gyérítik az állományt a Balatonnál.

Programok

A programok széles választéka vár ránk  az idén is.  Csak a táborozás előtt pár nappal nyílik meg a felület, ahol  lefoglalhatjuk a kötelező elemek mellett   a nekünk tetsző programokat   létszámmal, időponttal  és éles versenyben a többi táborvezetővel.
Tapasztalatunk alapján  a napi egy fürdőzés mellett  2 program elem  (max. 3,  a jellegétől függően),  a séta a helyszínek között, az étkezések  teljesen kitöltik a napot.  Igyekszünk hasonlóan színes programelemeket  választani, mint eddig.

Legutóbb  a következő volt a repertoár:
-Fergeteges nyitó és záró bulik,  főtér-diszkó, sárkányhajózás, balatoni sétahajózás.
– Öt nap alatt hatszor  pancsoltunk a Balatonban közkívánatra. 
– Megkaptuk az óriás csúszdát,  a kamikaze csúszdát és  a vízi exatlon pályát.
– Voltak csapatépítő játékok a parton animátorok vezetésével, lézerharc, kerékpározás
– Éjszakai  sikítós bátorságpróba  Marvel hősökkel
-Kalandpark
– Fiaink helytálltak a strandfoci bajnokságon
-Íjászat, óriás trambulin, kézműves foglalkozás- emléktárgy készítéssel, csodák palotája interaktív  előadás
– Koncert sátor koncerttel, és  táncház 
– Udvari játékokat nem kell hozni, helyben kölcsön kapunk labdákat, tollasütőket, stb.

Zenés ébresztő reggel 7.00-kor  , reggeli torna ,  programok  , szigorúan takarodó 22.00-kor (kivétel az éjszakai bátorságpróba napja.  Az alvásra nagy szükség  lesz, mert  fizikailag kimerítő a fürdőzés, a  sok séta és a programok jó része.  Az éjszakai internetezés és játék a telefonnal ezért nem megengedett a tábor ideje alatt.  Erre külön figyelünk.

A 3., 4.  osztályosok táborvezetője Éles Judit a 06 30 5759992 telefonszámon,
a 5,. 6. osztályosok táborvezetője Buczkóné Magi Irén a 06 30 2691323  telefonszámon elérhető lesz a tábor ideje alatt.

7. és 8. osztályosok táborvezetője  Farkas Ferenc a  06 30 4857408 telefonszámon elérhető lesz a tábor ideje alatt.


HONVÁGY:    Főleg a  kisebbeknél előfordul, hogy hiányzik a családja.   Leginkább akkor szokott ez fokozódni, ha   otthonról rendszeresen, akár naponta többször is  érdeklődnek, telefonon kapcsolatba lépnek  a gyermekükkel.   A ritkább kapcsolat felvétellel a szülő teret enged  az önállósodására, a világ felfedezésére, a közösségbe való tartozás megtapasztalására, saját határainak megismerésére.  Nagyobb élmény lesz  a tábor végén egyben elmesélni  a történteket. 

JAVASOLJUK MINDENKINEK A TÁBORI HÁZIREND TANULMÁNYOZÁSÁT

Találós kérdés: Melyik kép készült a balatonon?

body of water and green field under blue sky photo

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.