Szeress jól!

Szeress jól! (János evangéliuma 14, 15 és 21)

„Ha szerettek engem, megtartjátok a parancsolataimat…Akinél az én parancsolataim vannak, az szeret engem, aki pedig szeret engem, azt szeretni fogja az én Atyám, és én is szeretni fogom őt, és kijelentem magam neki.”

A mai napon a szeretetről fogunk gondolkodni. Mindenkinek van valami véleménye a szeretetről. Van valami tapasztalata. Elég sokszor vesszük azonban teljesen természetesnek a szeretet jelenlété az életünkben. Csakhogy a szeretetnek van egy olyan tulajdonsága, hogy oda kell rá figyelni. Ápolni kell, tudatossá tenni. A szeretet nem csak egy érzés. A szeretet döntés.

Amikor azt mondom, hogy szeretek valakit vagy valamit, el is köteleződöm iránta. Ott vannak a szüleitek, akik elköteleződtek irántatok, hiszen abban a pillanatban, hogy megtudták, hogy megérkeztek, és később megszülettetek, vigyáznak rátok, felelősek értetek, szívükben-lelkükben hordoznak titeket. Ugyanúgy ti is, ha szeretitek a szüleiteket nem kérdés, hogy tisztelitek őket, segítetek nekik. Nem kérdés, hogy meg tudtok bocsátani egymásnak. Nem kérdés, hogy ott vannak a gondolataitokban, szívetekben mindig. Akkor is, ha nem értetek egyet sokszor. A testvéreitekkel is íy van ez, még ha néha sok borsot is törtök egymás orra alá. De a szeretet nem csak a családunkban van jelen. Szeretjük a barátainkat, így elköteleződünk irántuk. Elköteleződünk arra, hogy nem áruljuk el a titkaikat másnak, nem beszéljük ki a háta mögött, és ha bajban van, vagy szüksége van ránk akkor mellette leszünk. Ugyanez érvényes a szerelemben is. Sokan mondják már egészen pici gyermekként: szerelmes vagyok ebbe, vagy abba. Később pedig meg is tapasztaljuk mindennek a pozitív, és sokszor negatív érzéseit, hozadékait is. De ha szeretek valakit, akkor mindenképpen a legjobbat akarom neki. Ha szeretek valakit, akkor igyekszem őt felemelni, fontos számomra, hogy boldog legyen és elégedett.

De nem csak az emberi kapcsolatainkban van ez így. Ha szeretem az állataimat, akkor gondoskodom róluk, enni-inni adok nekik, megsétáltatom, ha szükséges. Megfürdetem, ha piszkos. Időt töltök vele, mert fontos a számomra.

A szeretet tehát elköteleződéssel jár. Ha nagyobbak lesztek, bizonyára többet hallotok majd egy Gary Chapman nevezetű úriemberről, aki egy nagyon fontos, és hiánypótló könyvet írt „Az öt szeretetnyelv” címmel. Ez a könyv arról szól, hogy bár a szeretet nagyon fontos, és szüntelenül jelenvaló érzésünk, valamiért mégsem tudunk mindig jól szeretni. Ugyanis mindenkinek van egy szeretetnyelve, ami által közelebb érezheti magát a másikhoz. Ha pedig ez nem egyforma mindkét ember esetében, tudatosan figyelni kell arra, hogy ápolják az őket összekötő szeretet-szálakat. Mert van, aki akkor érzi igazán, hogy fontos a másik számára, ha ajándékot kap. Van, akinek az kell, hogy elismerjék és megdicsérjék. Van, aki akkor érzi magát igazán szeretve, ha megtesznek érte valamit, vagy szívességet, segítséget, apró, tettekben megnyilvánuló figyelmességet kap. Megint másoknak az együtt töltött, zavartalan, minőségi idő a fontos (vagyis tiktok, videók közös nézése nem igazán ide tartozik, csak mondom). Van, akinek pedig az érintés, az ölelés jelzi azt: szeretve vagyok.

Sok mindent tehetünk azért tehát, hogy a másik úgy érezze: szeretik, boldog, békés, elégedett. Ez pedig minket is örömmel tölthet el. Azonban Jézus, amikor mindezt parancsba adta nekünk, nem csak erre gondolt. Ő azt szerette volna, ha azokat is szeretjük, akiket bizony rettenetesen nehéz szeretni: az ellenségeinket, az ellenfeleinket, sőt, imádkozzunk is értük.

Ugyanis akár hiszitek, akár nem, a szeretetünk egyik legszebb, legjobb megtapasztalása abban rejlik, hogy imádkozunk a másik emberért. Nem csak a nehéz időkben, hanem mindig. Nem csak akkor, amikor mi magunk már nem tudunk semmit sem tenni, hanem akkor is, amikor minden rendben.

Jézusnak is ez a parancsolata számunkra. Ezzel láttatjuk meg, hogy mi vele is szeretet-kapcsolatban vagyunk. Hiszen, ha őt szeretjük, akkor elköteleződünk arra, hogy az ő parancsolatait megtartsuk, elkötelezősünk mellette, tudatosan döntünk és odafigyelünk arra, hogy ez a kapcsolat megmaradjon és erősödjön. Erről is szól ez a böjti időszak, amiben most benne vagyunk. így éljük ezt meg, szeretve, szeretetet elfogadva, és minél inkább elköteleződve a mi Istenünk felé. Ámen.

Imádkozzunk!

Mindenható Mennyei Atyánk! Köszönjük, hogy ebben a nehéz helyzetben is mellettünk állsz. Köszönjük, hogy szólsz hozzánk, hálát adunk üzenetedért. Dicsőítünk Téged irántunk való szeretetedért.

               Megvalljuk, Atyánk, hogy bizony most sok feszültség van bennünk. Újabb nehéz időszakba csöppentünk, amikor az aggodalom, idegesség, és sokszor a túlterheltség mellett nagyon nehéz szeretni, főleg pedig helyesen szeretni, mert oly sok minden rányomja erre a bélyegét.

               Mégis arra kérünk most Téged, segíts minket ebben. Adj erőt, és kitartást, bátorítást.  Add, hogy imádsággal tudjunk fordulni feléd. Segíts szeretni mindazokat, akiket nagyon nehéz. Adj nekünk vidám szívet és erős lelket. Fiadért, Jézus Krisztusért kérünk, hallgasd meg imádságunkat. Ámen.       Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy…

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.