Szatmár-beregi kirándulás Petőfi nyomában

A református iskola munkatársi közössége részvételével lezajlott kirándulásnak ebben az évben is a közkedvelt Felső-Tisza vidék természetföldrajzi, kulturális és szakrális látnivalóinak felfedezése, megtekintése volt a célja.
Első állomásunk Tiszakóród határában a Túr-bukógát volt, ahol a Kis-Túr vízesésként ömlik, „siet” a Tiszába. A látvány – ahogy annak idején Petőfit – minket is lenyűgözött. Lukácsné Tompa Zsuzsa kolléganőnk ihletett tájékoztatója és a Tisza című vers néhány versszakának meghallgatása komplexszé tette számunkra a varázslatos tájban való szemlélődést.
Utunk során a nagyari Petőfi-fát sem hagyhattuk ki, ahol néhány percre és egy újabb szemléletes előadás meghallgatására álltunk meg. Ebben a faluban a gyönyörűen felújított Luby-kastélyt meglátogatva, illetve egy Petőfi és a vidék kapcsolatáról szóló kisfilmet megtekintve meggyőződhettünk arról, milyen odafigyeléssel, szeretettel ápolják nagy költőnk emlékét. A Luby-kastély zenélő rózsakertjében látványával és illatával 500 különböző fajtájú 5 ezer rózsatő, a pálmaházban több száz egzotikus növény kápráztatott el bennünket.
Beregdarócra érkezve először a Hét Csillag Üdülőközpontban elfogyasztottuk ebédünket, ahol sokan megkóstoltuk a vidék hagyományos ételét, a kötött tésztalevest is. Az üdülőközpontról szóló tájékoztató és rövid pihenő után a szomszédban álló középkori eredetű református templom megtekintésére indultunk. Az egyházközség gondnokának érzékletes előadásából, az 1300-as évekig visszanyúló templomtörténetből többek között megtudtuk, hogy az 1991–1994 között lezajlott műemléki kutatás és helyreállítás nyomán nyerte el mai állapotát az Isten háza. Már a templomi harmónium csodaszámba menő felújításának története is magával ragadott bennünket, majd a hangszer megszólaltatása Molnár Krisztina kolléganőnk által és a közös éneklés teljessé tette a lelki élményt. Közösségi, lelki és szellemi élményekkel gazdagodva zártuk ezt a kivételes napot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük