Húsvét a Helytörténeti Gyűjteményben

Március 25-től 27-ig „Húsvét a Helytörténeti Gyűjteményben” címmel gyermekprogramot hirdetett a Móricz Pál Helytörténeti Múzeum, főként kisiskolás csoportoknak.

Mivel a jelentkezés korlátozott volt, így rögtön „lecsaptam” az érdekesnek ígérkező programra. Legnagyobb örömünkre a látogatás ingyenes volt, így semmi akadálya nem volt, hogy belevágjunk.

Osztályommal, a 3. B-vel nagyon szeretünk „csavarogni” és hiszek benne, hogy 1-1 tanulmányi kirándulás sokkal többet adhat egy gyereknek mind tanulásban, mind a hagyományok ápolásában, szociális fejlődésben vagy felejthetetlen, felszabadult élményekben, valamint csapatépítésben is, mint 2 átlagos iskolai tanóra, szokás szerint a padokat „koptatva”.

Ezeken a kirándulós napokon már a reggeli néhány órát is nehezebb megtartani, annyira be vannak „zsongva” a gyerekek. 10 órakor gyülekeztünk és szép időben elindultunk a Helytörténeti Múzeumba. Útközben útba ejtettük a Művelődési Házban működő időszakos kiállítást, Szólláth Zoltán lenyűgöző, páratlan sporttörténeti kiállítását. Focirajongó fiaim nagyon élvezték, hogy élőben láthatják a Ronaldo vagy Messi által aláírt mezeket.

A Helytörténeti Múzeumba lépve a szervező, a nagyon kedves Kalóz Fruzsina muzeológus és segítője fogadott minket. Örömmel tapasztaltam, hogy milyen szépen, igényesen előkészültek a fogadásunkra. Minden asztalon elhelyezve elegendő eszköz a tojások díszítésére, ecsetek, festékek, matricák, szalvéták, ragasztó, sőt egy nagy tálca húsvéti kalács is sült a kedvünkért. Egy másik asztalon 4 féle színű tojásfesték előkészítve.

A program kezdetén Fruzsina egy igen érdekes kiselőadást tartott a régi magyar húsvéti népszokásokról, TV-n kivetített képek segítségével, melyet örökmozgó osztályom is nagy érdeklődéssel hallgatott. Megtanultuk, hogy mit is jelent a böjt, a Nagyhét, hogyan számítjuk az ünnep pontos időpontját, mi is az a berzselés, dekupázs, vagy, hogy hogyan locsolkodtak a fiúk régen.

Ezután jöhetett a kalácskóstoló, majd az esemény fő része, a tojások díszítése, kinek-kinek ízlése szerint. A program végén teli pocakkal, teli élményekkel és sok-sok hímes tojással távoztunk. A szervezőknek hálánk jeléül elénekeltünk a „Jót kívánunk ma neked” kezdetű énekünket, melyet meghatódottan fogadtak.

Hazafelé menet olyan szerencsénk volt, hogy láthattuk, hogyan díszítik az Önkormányzat dolgozói a Művelődési Ház előtti tojásfát, valamint a Főtéren kihelyezett húsvéti figurákkal is kedves képeket készíthettünk.

Azt hiszem, az aznap megszerzett tudásunkat, tapasztalatainkat nehéz lett volna iskolai körülmények között megteremteni, ezért szeretnénk megköszönni városunk mindazon dolgozóinak, akik ezt az élménydús napot támogatták munkájukkal!

Dr. Horváthné Polyák Dóra

Hajdúnánás, 2024. április 2.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük