Szakmai beszámoló – Discover Australia and New Zealand – Timóteus napközis tábor 2023

A Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda Timóteus napközis táborai keretében megvalósított „Discover Australia and New Zealand” elnevezésű angol tábor 2023. 07. 03. – 2023. 07. 07 között zajlott. A tábor célja Ausztralia és Új-Zéland történelmének, földrajzi adottságainak és kultúrájának felfedezése volt, 28 kisdiák (5-8. évfolyam) segítségével.
A tábor első napján, az Áhítatot követően, a délelőtt folyamán Ausztrália és Új-Zéland feltérképezése volt a feladat, mely során a gyerekek megismerkedtek tájaival, folyóival és hegyeivel, valamint nevezetességeivel. Ausztráliát és Új-zélandot sem kerülte el az aranyláz, így a gyerekek is lázasan keresték az iskola területén elbújtatott aranyrögöket a két megismerése közben. A legtöbb „aranyrög”-öt összegyűjtő kisdiák egy nyereménnyel lett gazdagabb. A hallottak elmélyítésének, illetve felelevenítésének érdekében a felfedezők kalandtúrára indultak az iskola területén, ahol négy helyszínen érdekes feladatok várták őket. Az egyes állomásokon egy puzzle segítségével kitalálhatták, hogy Ausztráliában vagy Új-Zélandon járnak-e, majd vaktérképen meg is jelölték azt a helyet, amelyet a puzzle során felismertek. A kvíz kitöltése után a helyszínhez kapcsolódó ügyességi feladatokat kellett elvégezniük a tornateremben, a kondiparkban, a kézilabda pályán, illetve az angol teremben.
Az ausztrál és az új-zélandi őslakosokkal ismerkedtek meg a táborozók a második napon. A maori kultúrában ismeretes Haka tánc megtanulásával is próbálkoztunk, bár a nézése nagyobb élményt okozott a gyerekeknek. A kreativitás és kézügyesség a maori arc/test tetoválások festésében, az ausztrál szimbólumokkal ellátott saját kendő, illetve a bumeráng elkészítésében mutatkozott meg. A nap folyamán elkészült még Ausztrália és Új-zéland térképe is italoskupakokból. A nap zárásaként a Vaiana c. film megtekintésére került sor, mely közben a gyerekek az ízletes popcornt is fogyaszthattak.
Izgalmasan telt az állatokkal kapcsolatos napunk is a szerdán, ugyanis Debrecenbe, a Nagyerdei Kultúrparkba látogattunk el. A délelőtt folyamán vaktérkép segítségével fedezték fel a gyerekek kis csoportokban az Állatkertet. A feladatlapokat ügyesen oldották meg sétájuk közben, melyért a következő napon a győztes csapat jutalmat kapott. A kenguruk látványetetését sajnos nem tudtuk megnézni, technikai okok miatt, azonban a délutáni Vidámparkban eltöltött idő kárpótolt bennünket. Igazi retró játékokat próbálhattak ki a gyerekek, az elvarázsolt kastélytól kezdve a dodzsemig, s a 10D-s pár perces mozi is ámulatba ejtette őket. Fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk haza ezen a napon.
Az ausztrál ételek kóstolását várták a gyerekek a legjobban, mely a tábor negyedik napján érkezett el. Tízórai előtt a tipikus ausztrál és új -zélandi ételekre irányult a figyelem. Kis videó segítségével láthatták a gyerekek, hogy a magyar konyha ízvilága mennyire tetszett a külföldi fiataloknak, s hogy a kóstolásról ők se maradjanak le, közben a TimTam elnevezésű ausztrál kekszet élvezhették a gyerekek. Átismételték az eddig tanult zöldségeket és gyümölcsöket, majd bekötött szemmel 10 féle zöldség, illetve gyümölcs ízét kellett felismerniük. A várva várt sütés-főzés-kóstolás az iskola technika termének tankonyhájában valósult meg. A táborozók egyik csoportja készítette az ausztrál „Lamington” (kókuszkocka) alapját, a piskótát, míg egy másik csoport a „Fairy bread”-ért (Tündérkenyér), illetve a „Vegemite on toast”-ért (Vegemite pirítóson) volt felelős, melyeket nagy izgalommal kenegettek és díszítettek fel. A szendvicsek különleges ízeit érezhették ízlelőbimbóikon a táborozók míg a piskóták sültek. A harmadik csoport a banánkenyér készítésének izgalmas feladatát kapta. A napot telt pocakkal, ellenállhatatlan finomságokkal és élményekkel telve zárták a gyerekek.
A hét zárónapján az ausztrál és új-zélandi sportokkal ismerkedhettek meg a gyerekek. A legnépszerűbb sportokat (rugby, netball, Australian football) részletesebben is tanulmányozhatták, melyeket a nap folyamán ki is próbálhattak. A sorversenyben két csapat harcolt a győzelemért. Ezt megelőzően a két országhoz kapcsolódó gyerekjátékokkal melegítettük be izmainkat. A sorverseny feladatai a hét során tanultakra utaltak, így a kenguruugrás, a tojásegyensúlyozás, a páros feladatok, az óceán hullámzását imitáló feladatok emlékeztették a gyerekeket a tábor egyes napjaira. A tornatermi feladatok utáni fagyizás mindenkinek jólesett a nagy melegben, majd ebéd után a Liget felé vettük utunkat vasparipáinkon, s a várva várt számháború következett. Természetesen lehetőség volt a biciklipálya, a kondipark és a rollerpálya kipróbálására is. Az iskolába visszatérve a tábor zárásaként az értékelés és az elismerő oklevelek átadása következett.
A nagy meleg ellenére kalandokban, izgalmakban, jókedvben és ismeretekkel teli, gazdag héten fedezhették fel Ausztráliát és Új-Zélandot a gyerekek Isten áldásával, melynek megvalósulása nem jöhetett volna létre a táborozó gyerekek lelkes és aktív részvétele, Marth Attiláné pedagógiai asszisztens, Józsi Janka gimnáziumi tanuló segítsége és az iskola, valamint a szülők anyagi támogatása nélkül. Hálás köszönet érte!

A tábor során készült fényképekből készült videó linkje: Discover Australia and New Zealand.mp4  

Hajdúnánás, 2023. 07. 11.
Török Aliz
táborvezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük