Kézműves Kalandok Kreatív Tábor

Timóteus táboraink sorában a 2-4. osztályos alkotni szerető tanulóinkat Kézműves kalandok nevű táborunkba vártuk. A tábori programterv szerint minden nap 2-3 olyan kreatív tevékenységet szerveztünk, készítettünk elő számukra, melyek az iskolai időszakban tanórán, szakkörön ritkán valósulhatnak meg. A szervezett foglalkozásokat szabad játék, mozgásos tevékenységek, választható feladatok, tevékenységek sora egészítette ki, így a tábor teljes időtartama alatt biztosítva volt a tartalmas, szórakoztató időtöltés a gyermekek számára.

Az első nap több olyan feladatot indítottunk, melyeket a hét folyamán bármikor elővehettek a gyerekek, amikor ehhez kedvük, idejük volt. Pl. kiválasztott fa sablonon a táborral kapcsolatos élményeiket, gondolataikat rögzíthették szavakban, rajzban; dobókockás színezővel gótikus ablakdíszítést hoztak létre stb. Hétfőn ajándékdobozt készítettünk, melyhez szükség volt a dekupázs technika megismerésére. Ezt a nem könnyű szalvétadekorációs eljárást nagyon ügyesen, ötletesen alkalmazták a gyerekek.

Kedden Pusztai Gáborné mézeskalács-készítő volt a vendégünk. Iránymutatásával, segítségével a mézeskalács díszítéssel próbálkozhattunk. A jól sikerült munkákat ajándékba szánták a gyerekek, a kevésbé sikeres alkotásokat jóízűen elfogyasztották. Ezek után ismét egy szokatlan kézműves technikával – borotvahab és ételfesték felhasználásával – könyvjelzőt készítettünk. Ebéd után desszertként gyümölcssalátát készítettünk.

Szerdán ismét népművész vendégünk volt: Csizi Viktória keramikus. Az agyaggal való formázás többféle módját megismerhettük, de a legizgalmasabb a korongozás volt. Hálásan köszönjük, hogy az elkészült tálkákat a kemencében történt kiégetésnek köszönhetően tartós emlékként őrizhetjük meg. Ezen a napon kezdtünk ismerkedni különböző fonaltechnikákkal is: makramé, körmönfonás. A nap megkoronázása a helyben készített vattacukor elfogyasztása volt.

Csütörtökön Nyíregyházára, a Sóstói Múzeumfaluba kirándultunk. Sajnos az időjárás nem járt a kedvünkben. A kiadós eső miatt kevesebb időt tölthettünk a skanzenben mint terveztük, de a gyertyamártás fortélyait így is megismerhettük egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében, megnézhettünk néhány betelepített lakóházat, és elénekelhettük a 165. sz. – Itt van Isten köztünk .. kezdetű énekünket a barabási templom bejáratánál. Tervünk módosításával az ebédünk elfogyasztása után a Zsibongó játszóházban töltöttük el a délutánt.

 Pénteken kavicsfestéssel készítettünk kaktusztálat, tovább mélyítettük a körmönfonással kapcsolatos ismereteinket, majd a tábor zárásaként csillámtetkót készítettünk és fagyiztunk egyet.

A gyerekek táborral kapcsolatos gondolatai, értékelései közül néhány:

  • Az tetszett a legjobban, amikor dobozra dekupázsoltunk.
  • Jókat csináltunk.
  • Nagyon jól éreztem magam. Tele volt izgalommal a tábor.
  • Megtanultam a fonást és a gyertyaöntést.
  • Érdekes volt a korongozás.
  • Kedden a mézeskalács díszítés tetszett a legjobban.
  • Pénteken kavicsot festettünk. Nagyon jó hét volt.

Buczkóné Magi Irén intézményvezető-helyettes és Molnár Andrásné iskolai könyvtáros

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük