First LEGO Liga

2022-23-as tanévben iskolánk egy csapatával beneveztünk a LEGO Ligába. 15 fő 5. 6. és 8. osztályos robotika iránt érdeklődő tanulóval kezdtük a felkészülést. A felkészítésben a National Instruments cég fiatal informatika mérnökei is segítettek, segítenek.

Mi az a FIRST LEGO League?

FIRST a világ egyik legnagyobb robotikai közössége, amely iskolán belüli és iskola utáni csapatalapú foglalkozások keretében igyekszik felkészíteni a 4-18 éves gyermekeket a következő évtizedek kihívásaira.

A Föld vezető nonprofit természeti és mérnöki tudományokkal, technológiával és matematikával foglalkozó oktatási szervezeteként a FIRST programjai kombinálják az élményalapú oktatást a csapatsportokkal, amelynek köszönhetően világszerte évente több mint 450 ezer gyermek csatlakozik be a FIRST és a LEGO által közösen szervezett FIRST LEGO League küzdelmekbe a világ több mint 110 országából.

Ez a program nem csak a robotokról és azok programozásáról szól. Minden FIRST oktatási program a FIRST alapértékek mentén épül fel, amelyek kiement figyelmet fordítanak az innovációra, a hatásra, a tiszteletre, a jobb csoportmunkára, miközben alapvető céljük a szórakoztatás.

A projekthez kaptunk 2 db LEGO SPIKE PRIME robotot, de a meglévő Lego EV3 Mindstrom robotjainkat is használjuk a feladatok megoldásához. Az ezévi téma az energia volt. A robotjaink megépítése mellett a témához kapcsolódóan kellett a robotjainkat önálló munkára bírni, illetve olyan energetikai fejlesztési projekttel előállni a csapatnak, mellyel a környezetünk innovatív megújulását, energiamegtakarítását szolgálnánk. Ezt a tervet prezentálva elő is kellett adniuk FLL regionális versenyén Debrecenben, melyen 2023. február 11-én vettünk részt. A „Feltörekvő csapat” díját hoztuk el a sok „régi motoros” csapattal versenyezve. Sokat tanultunk a versenyeken való részvételből. A felkészülést a verseny elmúltával sem hagyjuk abba. Tovább fejlesztjük robotjainkat és programjainkat, hogy felkészültebbek lehessünk a következő évi FLL versenyen, az új belépő, fiatalabb versenyzőket a „veteránjaink” jobban támogathassák, segíthessék a csapatmunkában.

Nagy örömünkre a csapat fele lányokból áll. A jövő előttük áll, hiszen nagyon keresik a női mérnököket a munkaerőpiacon. Példa lehet tanulóinknak, hogy az egyik minket segítő fiatal mérnök – Mezei Enikő – a mi iskolánkban tanult és tőlünk ballagott el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük