Teremtésvédelem hete 2022

A Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda intézménye ebben a tanévben is csatlakozott a teremtésvédelem hetéhez. A teremtésvédelem hete idén 2022. szeptember 25. és október 2. között volt. A témája: Halld meg a teremtmények hangját! A témahéthez az osztályok és a pedagógusok egyaránt csatlakoztak. A mai változó és rohanó világunkban mindenkit nagyon sok hang vesz körül. Elég, ha televízió, az internet és a hírek világára gondolunk, ugyanakkor az ember közvetlen környezetében is vannak hangok: iskola, munkahely, család. Szeretnénk, hogy meghallják a mi hangunkat, amikor szólunk vagy kérünk valamit. A teremtett világnak is van hangja, azonban erre nem mindig figyelünk. Elmegyünk a kéréseik, hangjaik mellett. Ez a hét a gyerekeknek és a pedagógusoknak is segítséget adott, hogy a teremtett világ hangjaira figyeljenek. A teremtésvédelem hetének alkalmával a reggeli áhítaton szolgáló pedagógusok egy közre adott nyomtatott füzetből olvasták el a diákoknak a napi áhítatokat, amik a teremtmények hangjához kapcsolódtak. Ebben a füzetben a tanórán, illetve a délutáni napköziben is megvalósítható foglalkozás javaslatok találhatóak, segítve a pedagógusok munkáját. Így minden osztály több tantárgyból is tudott csatlakozni egy délutáni foglalkozáson vagy tanórán a teremtésvédelem hete témaköréhez. Néhány a teljesség igénye nélkül:

 • Ének-zene (1/a osztály): A kövek csendje.
 • Vizuális kultúra (1/a osztály): Kőfestés: A kövek üzenete, szeretetkövek.
 • Napközi (1/b osztály): Szobanövények szerepe a tanteremben, A víz körforgása – felhő rajzolása, videó megtekintése.
 • Magyar nyelv és irodalom (1/b osztály): Állatok hangjai – vetélkedő az 5/a osztályban.
 • Testnevelés (2/b osztály): madárhangok megfigyelése.
 • Magyar nyelv és irodalom (2/b osztály): A holló és a róka.
 • Ének-zene (3/a osztály): A kövek zenéje.
 • Vizuális kultúra (3/a osztály): A teremtett világ védelme kisfilm, plakát rajzolása.
 • Technika (3/b osztály): „Ásványok” – osztálykiállítás.
 • Környezetismeret (3/b osztály): Növénysarok kialakítása.
 • Magyar nyelv és irodalom (3/b osztály): Benedek Elek: Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack.
 • Hit- és erkölcstan órán (4/a, 4/b osztályok): A tenger hangjainak megjelenítése Jézus lecsendesíti a tengert c. történetben. Képmeditáció a vizekről: Mit üzen számodra Isten?
 • Hit- és erkölcstan óra (5/a osztály): Vetélkedő, közös éneklés az 1/b osztállyal.
 • 5/b osztály: Napi kihívások a Teremtésvédelem napjaihoz kapcsolódóan.
 • 8/a osztály: Kerékpártúra a Keletihez.
 • Osztályfőnöki óra (8/b osztály): Az óceán csodái – filmrészlet – a filmhez kapcsolódó kvíz feladatok megoldása.

A teremtésvédelem hetének megnyitása, a programok lehetőségének hirdetése a hétzáró áhítaton történt. Ezen a napon egy teremtésvédelmi flashmobon keresztül az iskola tanulóközössége és a pedagógusok egy zárt szívben közösen énekelték el a Ki teremtette c. éneket. A gyerekek és a pedagógusok ezen a napon zöld ruhában (pulóverben, kabátban) érkeztek. Mindezekkel szerettük volna kifejezésre juttatni, hogy a mi szívünk együtt dobog a teremtet világért. A hétzáró áhítaton az áhítatot vezető lelkipásztor, Nt. Kocsis Áron lelkipásztor is megemlékezett a teremtés hetéről, az áhítat témája is ehhez illeszkedett.

2022. 09. 26. délután, a napközi idejében a teremtésvédelem témaköreihez kapcsolódva a Zöld Kör munkatársai ökojátszóházat szerveztek iskolánk harmadik és negyedik osztályos diákjainak. Az osztályok félórás váltásokban érkeztek a tornateremben megvalósult játszóházba. A következő foglalkoztató játékok valósultak meg:

 – klímavédelmi óriás társasjáték: hagyományos társasjáték mintájára földre fektetett játékmező bábukkal, dobókockával, babzsákokkal

 – energiatermelő szobakerékpár

 – Energiaalkotók elnevezésű játék: egy átlagos háztartás bemutatása jó és rossz energiahatékonysági megoldásokkal

 – célbadobós ökojáték

 – energiahatékonysági információs roll-upok

 – kiállítási szemléltető elemek: napelem, fűtőelemek, almafa, plüss jegesmaci.

Minden résztvevő tanuló klímavédelmi kifestőt, kitűzőt kapott ajándékba.

Az alsó és a felső tagozaton rajzverseny került kiírásra, melyre nagyon sok alkotás érkezett. A rajzverseny témája: Halld meg a teremtmények hangját! Ezen belül is több választható téma volt: Az egek hangja, A vizek üzenete, A kövek hangja, Szólnak-e hozzánk a növények? Bármilyen technika felhasználásával A/4-es méretben érkeztek alkotások. Az alsó tagozaton több diák készített alkotást. Az egyéni munkák mellett nem volt ritka a páros, illetve a csoportos alkotás sem. A rajzverseny különlegessége, hogy több tanuló egy alkotásban ötvözte a fenti témákat. A tanulók jutalmazása korcsoportonként történt. A zsűrizésben a rajzot tanító kollégák vettek részt. Az alkotások az iskola folyosóján kerültek kiállításra, ahol a diákok megcsodálhatták azokat. Később a református templomban is elhelyezésre kerültek, ahol a gyülekezet is megtekinthette. A rajzverseny eredménye az iskolai hétzáró áhítaton került kihirdetésre. Hálát adunk Istennek a teremtésvédelem ünnepének lehetőségéért, a változatos programokért és a megélt áldásokért, a foglalkozásokat vezető és a rajzversenyre felkészítő pedagógusok áldozatos szolgálatáért.

Dráviczki Csaba hitoktató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük