Agórában az 1.b

LÁTOGATÁS AZ AGORA TUDOMÁNYOS ÉLMÉNYKÖZPONTBAN

Kis osztályommal már mindannyian alig várjuk a hosszú tél végét. A tavaszi szünet még messze van, de addig is szerettünk volna becsempészni a mindennapokba egy kis kalandot, kiruccanást.

Az 1.b osztály indul az AGÓRÁBA

           Kis osztályommal már mindannyian alig várjuk a hosszú tél végét. A tavaszi szünet még messze van, de addig is szerettünk volna becsempészni a mindennapokba egy kis kalandot, kiruccanást. Persze a farsang hatalmas buli volt az iskolánkban, de azért mi szerettünk volna egy buszos kirándulást is.

                    Remek lehetőséget kínált a debreceni Agora Tudományos Élményközpont. Regisztráció ellenében bárki részt vehet egy kis tudományos élménytúrán, a korosztályának megfelelően. Hogy nehogy lemaradjunk a tananyaggal, az első két órát még megtartottuk az iskolában. Na gondolhatják, hogy mennyire lehetett az „ö” betű olvasását, írását megtanítani aznap, miközben a gyerekek már teljesen be voltak zsongva a kirándulástól, a padban is kis kirándulós hátizsákukkal ültek be. 10 órakor már nagyon izgatottan vártuk Csaba bácsi vadonatúj kisbuszát, melynek mi lehettünk az első utasai.

          Az utazás vidáman, dalolva telt, a Jóisten gyönyörű, napos idővel ajándékozott meg mindet aznap.  Megérkezve az Agorába átkeltünk a hosszú fahídon, majd egy díszhalakkal teli tó mellett értünk az épületbe. Itt már szeretettel vártak minket a szervezők és egy nagy tálca finom szendviccsel is megvendégeltek bennünket.

          Az előadás keretében bemutatták nekünk a lenyűgöző 3D nyomtató működését és a nyomtató által gyártott tárgyakat is megnézhettük. Majd egy sci-fi filmbe illő fehér laborba vezettek minket, ahol mindenkit leültettek egy laptop elé és minden gyerek kapott egy robotegeret. Kiszínezték az utasításoknak megfelelően egy lapon az egér útját és színfelismerő parancs által beprogramozták a kis robotokat: a pici robotok gyönyörűen haladtak a kijelölt úton hol gyorsan, hol lassan, hol pörögve, hol kikerülve az akadályokat. Igazán lenyűgöző volt, hogy a jövő beköltözött hozzánk egy időre. Nemrég még csak filmekben láttunk robotokat, most meg a kis elsős gyerekek vezérleték őket.

          Ezután mehettünk a piros, kísérleti laboratóriumba, ahol egy vegyész lány fantasztikus bemutatót tartott nekünk a tűz és a jég működéséről. Még a buszon hazafelé is azon gondolkoztunk, hogy hogy lehet, hogy a jeges lufi mosolygós arcról szomorú arcúra változott egyszeriben. Játékos, izgalmas keretek közé voltak csempészve a fizika és kémia rejtelmei.

          De a bemutató végére kis tanítványaim már türelmetlenül várták, hogy végre birtokba vehessék a tudományos játszóteret, ahol hatalmas visítások közepette, szabadon próbálhatták ki a rengeteg játékot: volt biciklizős, forgós játék, kártya, kirakó, homokdűne, lézeres vagy hanggal működő játék, de a tükörlabirintus volt a legizgalmasabb.

          Hazafelé minden gyerek nagy kedvencében, a Mekiben ebédeltünk, ahol igyekeztünk egészségesebb menüt választani. Úgy gondolom, hogy néhány gyermek talán sosem jut el szüleivel ilyen kalandos napra, így ezt együtt, az osztállyal együtt, közösen élhettük át.

Hazafelé a buszon szintén nagyon sok nevetést, kacagást, éneket lehetett hallani. Igazán jól sikerült ez a nap. Azt hiszem, aznap egyikünket sem kellett altatni, hogy hamar álomba merüljünk. Nagyon fárasztó, de kalandos, vidám nap volt.

Dr. Horváthné Polyák Dóra
osztályfőnök

Hajdúnánás, 2022. 02. 19.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.